Sentimentul de invidie este cunoscut întru totul fiecăruia dintre noi, fără excepții! Și să nu-mi spuneți că nu! Cărțile pe masă, hai! Suntem ființe umane. Experimentăm atâtea emoții zilnic, încât dacă am spune că nu simțim furie, frustrare sau supărare am fi canonizați cu toții. 

          De cele mai multe ori nu conștientizăm adevăratele motive pentru care am ajuns în băltoaca plină cu invidie. Și aceasta se întâmplă de cele mai multe ori din nesinceritatea pe care o manifestăm față de noi înșine. 

Unul din îndrăgiții mei scriitori și poeți, Pușkin spunea: „Invidia este soră cu concurența, care este una de natură pozitivă”.

Seneca spunea că invidia ne poate demonstra cât de nefericit este un om. Psihologii au studiat ani la rând efectele acestui sentiment și au ajuns la concluzia că, într-adevăr, acest sentiment generează emoții cu potențial negativ: ură, frustrare, neputință, frică.

          Ce m-a marcat pe mine este că, indiferent cât am încercat și cât de indispensabil era să găsesc în oameni partea cea bună, unii chiar au reușit să lase în mod subtil amprenta invidiei într-o relație, companie, situație și așa mai departe. Așa am făcut și eu, aievea vă mărturisesc! Așa ați făcut și voi, poate! Știu! Și e firesc. E un proces al creșterii!

În momentele cele mai întunecate ale vieții suntem marcați de toate culorile pale ale spectrului ROGVAIV emoțional. Dar partea bună este că le conștientizăm și le transcendem.

          Cum am ajuns aici? E grav?

Nimeni nu este perfect! Mereu va exista cineva mai suplu decât tine, mai inteligent decât mine, mai ager decât el sau mai elegantă decât ea! Mereu există o formă mai bine conturată decât cealaltă. Și știți de ce? Asta se întâmplă pentru că toți suntem frumoși. Da! Suntem toți așa deosebiți prin felul nostru de a fi. Iată de ce coloana aceasta a „perfecțiunii” nu se termină. Pentru că suntem cu toții speciali! Și anume – UNICI!

          Ce e de făcut cu invidia? 

E de tăiat concurența. De-a dreptul concurența poate fi un motor puternic în ascensiunea pe calea carierei, frumuseții, perfecționării, dezvoltării umane și lista poate continua. Însă concurența ce a depășit limita sinelui, se îngreunează prin bagajul ego-ului. Atunci când vom realiza că suntem cu totul și cu totul deosebiți exact în forma în care am venit aici și suntem aici, în realitatea aceasta, atunci va fi liniște! Este momentul să ne îndreptăm către oglindă și să ne iubim. Da, da! Să realizăm că nu există motiv pentru frică și că suntem buni, așa cum suntem, în ceea ce facem și suntem minunați, credeți-mă!

          Apoi este momentul să ne îndreptăm către omul de lângă noi, fie el partenerul de viață, mama, colegul sau omul de lângă, cu care stăm la coada unui ghișeu și să-l iubim și să-i spunem exact ce ne-am spus și nouă înșine. Este momentul să realizăm că este loc pentru fiecare. Există abundență pentru fiecare! Există cu certitudine dragoste și împlinire pentru fiecare! Și pentru tine, și pentru mine, și pentru ei, pentru noi toți! Aceasta este legea UNIVERSULUI. 

          E timpul să întindem mâna și să dăruim, să susținem! Așa distorsionăm concurența și așa se face limpede că loc sub Soare există pentru fiecare. Așa crește spiritul de echipă, aceasta se numește uniune! Și atunci fiecare va căuta să crească pe propriile sale căi și alegeri, nefiind conduși de sentimentul invidiei.

Invidia nu există atunci când putem instala comuniunea. Așa putem armoniza întregul pământ, nu v-ați gândit? Așa piere și lăcomia și astfel ne întoarcem la adevăr!

          Putem începe de astăzi, împărtășind EMPATIA. Simplu! Ce este empatia? Este capacitatea noastră de a ne întoarce la esență, la esența umană – adică abilitatea noastră de a fi oameni.

Cristina Munteanu

Mentor coach în Dans Energetic